fredag den 31. august 2012

Hvidkålsbomber...

Da jeg var tidligt oppe i dag, og stod og lavede min morgenthe, syntes jeg, jeg kunne mærke efteråret sniger sig ind i haven (: Efteråret er både slutningen på sommeren, men også starten på en hyggelig tid! 

Hvidkål er en af de ting jeg forbinder med den koldere tid, og også nok ret meget ynglingskål for mig. Tænkte det var lige tidligt nok at lave stuvet hvidkål, men så fandt jeg på disse hvidkålsbomber.

Hvidkålet høre til korsblomstfamilien, og har siden middelalderen været en almindelig spise i Danmark. Man mener at romerne bragte hvidkålet til Europa fra middelhavsområdet. Det tunge hovedhvidkål som vi kender det i dag kom dog først frem i det 16 århundrede. Det første hvidkål var ikke hovedformet som vi kender det i dag. 

Hvidkål er sundt, og men kan tilberede det på uendelig mange måder, kun fantasien sætter grænser (:

Hvidkålsbomber:

Fyld:
Ca. 300 g. hvidkål
2 løg 
Ca. 200 g. champignon
3-4 fed hvidløg
1 dl. soyafløde
Ca. 10 cherrytomater
Salt og peber. 
1 pakke butterdej. (kan fås vegansk i lidl)


Fremgangsmåde: Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Hak alle grøntsagerne, undtagen tomaterne, og svits hele herligheden på en pande med lidt olie, på middelvarme i nogle minutter. 
Tilsæt soyafløden og lad det simre nogle minutter. Smag til med salt og peber. Hæld fyldet over i en skål og lad det køle lidt af. Hak tomaterne og rør dem i fyldet. (Der bliver fyld til 6 bomber)

Tag nu en kagerulle og rul butterdejspladerne lidt større, placer fyld på midten af dejen, saml hjørnerne midt på og luk til så godt du kan. (de skal helst være helt lukkede) Vend nu bomben om og lig den på en bageplade med bagepapir. (siden du har samlen hjørnerne i skal ligge nedad) Prik huller i bomberne og bag dem i ovenen til de er gyldne på overfladen. 


tirsdag den 28. august 2012

Lilla Blomkål... Økologisk endda!! 

Lilla Blomkål!!! Altså det kan godt være det er mig der bare endnu ikke har opdaget det, men stødte på et lilla blomkålshoved da jeg handlede den anden dag! Og det måtte jeg selvfølgelig bare have med hjem, og da det både var økologisk og dansk, så må man gå ud fra at den lilla farve ikke er kommet fra noget giftigt! Det læste jeg lige lidt op på da jeg kom hjem:

Man siger at det lilla blomkål er opstået i slutningen af 80erne, ved en mutation. I USA har det lilla blomkål været tilgængeligt i mange år, og bliver brugt til finere madlavning. Blomkål høre til korsblomstfamilien. Det lilla blomkål også kaldet Purple Grafitti, får sin lille farve pga. dets store indhold af Anthocyaniner som også farver f.eks. rødvin og rødkål.
Anthocyaniner er et antioxydant, som menes at have en helbredende effekt. Man kan tilberede det lilla blomkål, ligesom man tilbereder det almindelige hvide, og det smager også præcis af det samme, men farven er virkelig funky (: 

 Som i kan se på billedet købte jeg også et orange blomkål, det har jeg ikke brugt endnu, for kunne bare ikke lade være med at bruge det lilla først! Købte også en Romanesco, som også stadig ligger i køleskabet og venter!

Pastaret med lilla blomkål:

2 løg
1/2 rød chili
3 fed hvidløg
3-4 tsk god karry
2 ds. hakkede tomater
1 ds. kikærter
1 ds. majs
1 rød peberfrugt
1 gul peberfrugt
2 spsk. sød paprika
salt og peber
2 dl. soyafløde
1 lilla blomkålshoved (eller bare et blomkålshoved)
lidt olie til gryden
1 pose god pasta. 

Fremgangsmåde: Hak løg, hvidløg og chili og svits det hele i en mellemstor gryde, tilsæt karryen og lad svitse et par minutter mere. Tilsæt nu de to dåser hakkede tomater. skru ned for varmen. Kog evt. din pasta nu.
Når du ordner blomkålet, kan du dele det i små buketter og lade det ligge i en skål med koldt vand og salt, det vil gøre, at hvis der sidder noget skidt inde i blomkålet, trækker det ud i vandet. Så det kan du jo gøre nu, så det er klar til brug. 
Hak peberfrugterne og tilsæt dem, sammen med paprika, kikærter, majs og blomkål, lad hele herligheden simre i 10 minutters tid. Smag til med salt og peber, tilsæt soyafløde og efter nogle minutter er retten færdig.

Farven kogte lidt ud af blomkålet, næste gang vil jeg nok bruge det i en frisk salat, eller en meget lys ret, så farven rigtig kommer frem.


søndag den 19. august 2012

Forvirringen om vitaminpillen?

Når man er vegetar/veganer er det jo vigtigt at man sørger for at få hvad man skal have af vitaminer og mineraler..... eller hvordan er det lige med det?
Jeg har ikke taget kosttilskud eller vitaminpiller (er det egentlig ikke næsten det samme?) imens jeg har været kødfri. Jeg er på mit 3 år uden kød og er langsomt ved at droppe resten af de animalske produkter. Mange af mine nærmeste. som alle spiser kød sagde i starten tit ting i stil med "jamen hvad skal du så leve af?" og "Nu SKAL du altså sørge for at få hvad du har brug for, vitaminer altså!". Jeg har bare tænkt, jaja det skal jeg nok, jeg er sund og rask, jeg mangler jo ikke noget!

Nå men så fik jeg pludselig et sår på hagen, det tænkte jeg ikke videre over, troede det var et forkølelsessår, dem har jeg altid lidt meget af, men da det hverken kløede eller gik i sig selv, men blev ved med at være ret "friskt" hvis man kan sige det, så begyndte jeg at undre mig.

Så var jeg i helsen og handle en dag, hvor hende der arbejder der siger, åh nej har du fået et B12sår? Jeg spørger uvidende som jeg er, hvad et B12sår er for noget? Det skulle være nogle sår man kan få i ansigtet som følge af mangel på B12, som er et vitamin der næsten kun findes i animalske produkter. Jeg har stadig et ar efter dette sår, og det er vel ca. 4 måneder siden jeg havde det. 

Efterfølgende har jeg spurgt mig frem i vegetar/veganerkredse, og her er der nogle der nærmest er ved at falde ned af stolen af grin over spørgsmålet om mangel på B12, og andre der tager det meget alvorligt og spiser bunker af kosttilskud, fordi de er bange for at komme i underskud af vitaminer og mineraler.

Ja der findes hvad der syntes som millioner af råd om ernæring for os med grønne madvaner.

Nu syntes jeg så det blev lidt svært at finde rundt i, så jeg har købt et glas spektro-veg, som ses på billedet. Det er sådan en multivitaminpille, som indeholder et væld af vitaminer og urter, og som er uden animalske stoffer. Generelt hælder jeg meget til at man langt hen af vejen kan føle hvad kroppen har brug for, spise sundt og varieret og tror på, at man når det meste af vejen på den måde. Der er meget modstridende meninger om hvorvidt kosttilskud er nødvendige. Jeg syntes det er en jungle at finde rundt i... hvad syntes i?
onsdag den 15. august 2012

Rugbrød!





Rugbrød skal i min verden være hjemmebagt, men tror det er fordi jeg er vant mig til det hjemmebagte, og så smager det man køber i butikkerne bare ret fesent!

Rugbrødet er jo virkelig en af hjørnestenene i det danske køkken, men vi spiser desværre mindre og mindre rugbrød, fast food er ved at overtage scenen. 
Man spiser stort set ikke rugbrød syd på, det kan have noget at gøre med at det er bedre at dyrke rug i det nordlige klima, og udbyttet af rugen er større her. 
Rugbrød var allerede almindeligt i middelalderen, hvor man spiste det under de varme retter. Dengang kom ordet brød også ind i det danske sprog. Hvis man er interesseret i brødets historie kan er denne side rigtig fin:
Som sagt så er hjemmebagt rugbrød jo helt fantastisk, så her kommer opskriften på.... ja jeg vil kalde det, verdens bedste rugbrød!

Du skal bruge:
1 portion surdej
1,5 liter vand
500 g. hvedemel
1000 g. groft rugmel
5 tsk. salt
1 maltøl (anbefaler en mørk maltøl)
1.5 dl. vand
0,5 liter knækkede rugkerner
0,5 liter blandede kerner.
(ja jeg plejer at måle kernerne af i et litermål, så passer det)


Surdejen og 1,5 liter vand, røres sammen med hvedemal, rugmel og salt, blandingen røres til en tyk grød, den stilles et lunt sted i 12-24 timer. (til dagen efter er fint hvis man ikke har så meget tid)
Herefter tages surdej fra der svarer til den portion du brugte da du startede brødet.
Nu blandes øllet og 1,5 dl. vand i blandingen sammen med kernerne.
Dejen fordeles i to rugbrødsforme og stilles tildækket  i halvanden time. Herefter pensles brødene med vand, først bages de i 1 time og et kvarter ved 100 grader, og derefter 1 time og et kvarter ved 175 grader.

Det er en lang men hyggelig proces at bage et rugbrød, og det er det hele værd når man sætter tænderne i det (:

OBS: Hvis man ikke lige ligger inde med en surdej i forvejen, kan den købes forskellige steder. Jeg købte min i helsekosten, den er af mærket aurion. Man kan have den stående i køleskabet et par uger før man bruger den igen. Hvis man husker at tage surdej fra når man bager skal man kun købe den en gang, og det er jo smart. 

Brug evt. lækker økologisk mel og kerner til dit brød (:

fredag den 10. august 2012

Kogebogen "the vegan table"...

Colleen Patrick-Goudreau har skrevet kogebogen "the vegan table, 200 unforgettable rescipes for entertaining every guest at every occation". Jeg har købt den, og jeg syntes faktisk den er alle tiders. 

Den er bygget op således at man får en masse ideer til hvordan man kan lave en dejlig vegansk middag når man får gæster. Den dækker alt, lige fra hvis du vil lave en romantisk middag for to, til hvis du skal holde et stort selvskab. Bogen er også delt op i årstider, det vil sige at der er en sommer, efterår, vinter og forårs menu til hver slags middags selvskab. Man kan således diske op med lækkerier der passer til årstiden! Hun fortæller også i bogen, hvorfor hun selv er blevet veganer, og hvilke overvejelser hun har gjort omkring det valg.




 
En sjov lille ting er, at der f.eks. også er en "overlevelsesguide" til familie og venner til veganere (: 

Nogle af opskrifterne er en lille smule indviklede vil jeg sige, og der skal ofte bruges ingredienser som ikke sådan lige er til at få i de almindelige supermarkeder. Men så kan man jo bare omskrive opskriften lidt, og derved sætte sit eget præg på det man serverer. 

Denne kogebog er virkelig et overflødighedshorn af inspiration og ideer til grøn madlavning, ideer til hvordan man kan pynte og skabe stemning (indeholder også en liste over spiselige blomster). Jeg vil helt klart anbefale alle der elsker at stå i køkkenet og nusse om maden, at anskaffe sig denne bog (:


torsdag den 9. august 2012

Hjemmelavet vegansk burger med champignon og nødder!

Champignon er en ynglingsspise for mig. Champignon er en sporeplante/en svamp. Champignon er den svamp der spises mest, over hele verden. Champignon vokser vildt i store dele af verden, den lever af organisk materiale fra andre planter eller som en snylter. 
Man begyndte at dyrke champignoner i kultur i det 17 århundrede. 
Noget af det geniale ved champignon, er at den har en mild smag rå, og denne smag bliver forstærket når den tilberedes. 



Ingredienser til cahmpignonburger:
500 g. champignon
1 dl. persille
olivenolie til panden
2 store løg
3 fed hvidløg
2 dl. brødkrummer
3 spsk. tahin
100 g. nødder (jeg brugte hasselnødder)
3 spsk. tamari
1 spsk. oregano
ca. 3 dl. hvedemel
slat og peber

Skyl og skær champignonerne i halve, skyl persillen og put det hele i blenderen. (tilføj evt. en spsk olie, så er det nemmere at blende det) Blend til en tyk masse. Stil til side. hak løg og hvidløg og varm en pande op med lidt olie, svits løg og hvidløg i ca. 5 min. Hak nødderne groft. Bland champignonmassen og løgene sammen i en skål. tilsæt brødkrummer, tahin, nødder, tamari og oregano. 
Nu har du en fars som er meget løs i det. Tilsæt 2 dl. mel, rør det hele godt sammen og sæt farsen i køleskabet i ca. 45 min. Når du tager farsen ud, tilsæt da den sidste dl. mel, og smag til med salt og peber. Varm en pande op og form og steg bøfferne til de er gyldne. Farsen kan godt virke meget våd, men de bliver for tunge hvis man tilsætter mere mel, så vend bøfferne når du kan mærke at de har fået stegeskårpe. De her bøffer smager bare fantastisk i en burger (:


Og på rugbrød dagen efter (:
tirsdag den 7. august 2012

Vanillekage med chokoladestykker.....

I søndags sad jeg og var rimelig doven, men havde lyst til noget sødt... Så kom jeg i tanke om at jeg lige havde købt nogle lækre vanillestænger. Vanille kommer fra vanilleorkideen, planten stammer oprindeligt fra Mexico og den kræver ret gode vækstbetingelser, man kunne ikke få dem til at blomstre andre steder. Vanille var derfor et meget dyrt og eksklusivt krydderi. Vanillen kom til Europa med spanierne omkring år 1520.

 Nå, men gad heller ikke gå ud og handle og det endte altså med at blive til denne nemme søndagskage (: 




Ingredienser:
3,5 dl. hvedemel
2 dl. sukker
3 tsk. bagepulver
3 spsk. olie (smagsneutral)
3 dl. plantemælk. (jeg brugte rismælk)
Kernerne fra 2 vanillestænger
150 g. mørk chokolade
1-2 tsk. kanel.




Tænd ovnen på 200 grader. Bland alle de tørre ingredienser i en skål. Tilsæt olie og plantemælk. 
Riv halvdelen af chokoladen på den fine side af rivejernet og hak resten groft med en kniv. (Dette vil give lækre store chokoladestykker rundt omkring i kagen) Tilsæt chokoladen og bland det hele med en elpisker til dejen er jævn. Bag kagen midt i ovnen på varmluft i ca. 20 min. Hold øje med kagen undervejs!

Serveres evt. men lidt frugt og planteflødeskum (:





søndag den 5. august 2012

Vegansk spaghetti med "kødsovs"!


En af mine ynglingsretter som kødspiser var helt klart spaghetti med kødsovs, især når men lillebror lavede den (: 
Det er en ret jeg tit har savnet efter jeg valgte kødet fra, da det var en af de få kødretter jeg faktisk rigtig godt kunne lide. Jeg  har over længere tid eksperimenteret med at lave en erstatning til kødsovsen, og syntes jeg har ramt den meget godt. Da jeg lavede den til aftensmad i går, sagde de to kødspisere der var med, at de ikke på nogen måde syntes de manglede kødet!




Ingredienser til sovsen:

2-3 dl. grønne linser (evt. le puy)
2 løg
3 fed hvidløg
1/4 rød chili
2 tsk. karry
Oregano og basilikum efter smag
1 bakke champignon
1 rød peber
2 ds. hakkede tomater
1/2-1 dl. soya cuisine
Salt og peber
Lidt god olivenolie til at svitse løg osv. i
Evt. 1 tsk. røget paprika. (giver lidt røgsmag)

Kog linserne i rigeligt vand i ca. 35 min. Hak løg. hvidløg og chili og svits dem i lidt olivenolie i en mellemstor gryde. tilsæt karryen og lad den svitse med i nogle minutter. Tilsæt de hakkede tomater. rens og skær champignonerne i tynde skiver og tilsæt dem. Skær den røde peber i tern og tilsæt også dem. Tilsæt linserne og lad hele herligheden simre i et kvarters tid. Smag til med salt og peber, og tilsæt til sidst soya cuisine som vil jævne sovsen (:  Server med en lækker pasta/spaghetti og en grøn salat.



Det kan være lidt svært at få sovsen til at blive tyk, og den kan godt virke lidt vandet. Her bruger jeg Soya cuisine af mærket Naturli, den jævner rigtig godt syntes jeg.

Ellers kan jeg varmt anbefale "fløden" fra Oatly, som er et hvedeprodukt. Den er også helt perfekt til jævning. 














onsdag den 1. august 2012

Pastasalat med spinat og broccoli!

Broccoli kan være helt vildt lækkert og også helt vildt kedeligt, men en ting er sikkert, det er rigtig sundt! 
Broccolien er fyldt med C, K, A, B og E vitamin, som styrker immunforsvaret. Den indeholder mange antioxidanter. Broccoli hører til korsblomstfamilien og den gror vildt i området omkring middelhavet.
Man har kunne købe broccoli i Danmark siden 1957, men f.eks. i Italien har man dyrket den de sidste 2000 år. Broccoli kan virke forebyggende på nogle former for kræft. Hvis man damper sin broccoli, får man mest ud af alle de gode ting den indeholder.


Pastasalat med broccoli:
1 broccoli
3 store håndfulde frisk spinat
5 tomater
1 ds. salatbønner (eller andre bønner)
1 rødløg
1/2 squash
2 dl. grønne linser
1 tsk. stærk karry
1 tsk. tørret citrongræs.
havsalt
Evt. syltede løg som tilbehør
1 pose fuldkornspasta

Kog linserne ca. en halv time og kog pastaen efter anvisningen på posen. Hak løget og varm lidt olie op på en pande, brænd karryen af i panden og tilsæt citrongræs, tilsæt den skyllede spinat og lad den stege med på panden til den er helt mørkegrøn. Broccolien deles i små buketter og dampes let. Hak tomaterne og squashen, bland med bønnerne i en skål. Bland hele herligheden sammen, smag til med salt og spis (: Det smager skønt med syltede løg til (:




Citrongræs bliver normalt brugt i orientalsk madlavning. 
Den dufter og smager kraftigt af citron, og jeg syntes den kan give et friskt pust til maden. Man kan også bruge den i te.
Jeg har købt denne citrongræs fra urtekram i netto. Tror det fås i de fleste supermarkeder. 








Velkommen til Pablos Corner (:

Jeg er blevet vegetar for ca. 3 år siden, og er for nylig begyndt at leve vegansk. Jeg har en passion for grøn mad. Jeg elsker at stå i mit køkken og eksperimentere, smage til og finde på nye retter. Pablo og jeg bor i det sydfynske, hvor vi har både strand, skov og drivhus tæt på.
Til hverdag læser jeg til socialrådgiver, hvilket jeg også brænder meget for.
Denne blog vil handle om grøn livsstil, og alt hvad dertil kommer. Dyrenes velfærd, veganske produkter, kærlighed til naturen og meget andet. Du skal være vekommen til at komme med forslag til emner som kunne være interessante at skrive om.

De kærligste hilsner fra Pablos Corner.